Autor |
Bardziej dzikie góry niż na Ukrainie |
Jacek Wnuk
Administrator

Miejscowość: Krosno
Data rejestracji: 02.05.07 |
Dodane dnia 29-08-2007 20:58 |
|
|
Ostatnio wracając wyprawy na przejściu pieszym w Medyce spotkałem ekipę wracającą z Kirgizji...
Z tego co opowiadali piękny i egzotyczny kraj i jakie góry, na pewno bardziej dzikie niż jakiekolwiek w Europie.
Kto z Was był w bardziej dzikich górach niż Karpaty Wschodnie...?? |
|
Autor |
RE: Bardziej dzikie góry niż na Ukrainie |
Krzysztof Buczek
Moderator

Data rejestracji: 04.05.07 |
Dodane dnia 18-10-2007 20:33 |
|
|
Moim zdaniem jeżeli chodzi o dzikość to każde duże góry mają swoje "dzike" częśći ostatnio rozmawiałem ze znajomym który wrocił z Alp, niby srodek Europy itd itd ale trafił w taki rejon ze rece załamał... a dodac jeszcze musze ze była to Francja okolice Grande Ruine |
|
Autor |
Jacek Wnuk
Administrator

Dodane dnia 21-10-2007 20:43 |
|
|
Oczywiście Alpy mogą być bardziej dzikie ale ze względu na ich wysokość i niedostępność to bardzo naturalna sprawa.
Dalej sądzę że jednak Ukraińskie Karpaty są jednymi z najbardziej dzikich gór Europy szczególnie Gorgany.
Porównaj tylko inne góry o podobnych wysokościach i wielkości jak Gorgany np do Tatr...
Tu może przesadziłem
Ale w całych Ukraińskich Karpatach pewnie nie ma tyle miejsc noclegowych co w samym Zakopanym... |
|
Autor |
Petefijalkowski
Użytkownik
Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 19.08.07 |
Dodane dnia 22-10-2007 05:10 |
|
|
Witam, i to jest super. co do noclegów, to zastanawiam się w jakim stanie będzie zimą ten szałas z podejścia od Osmołody na Wysoką, czy ktoś z Was wypróbowywał stojącą tam koze? Pytam, ponieważ ja akurat tylko przechodziłem obok i w środku była jakaś ekipa, nie za bardzo miałem czelność się mocno rozglądać wewnątrz.
Miłego dnia, Piotrek
|
|
Autor |
BasiaZ
Użytkownik

Data rejestracji: 22.10.07 |
Dodane dnia 22-10-2007 12:15 |
|
|
Petefijalkowski napisał/a:
Witam, i to jest super. co do noclegów, to zastanawiam się w jakim stanie będzie zimą ten szałas z podejścia od Osmołody na Wysoką, czy ktoś z Was wypróbowywał stojącą tam koze? Pytam, ponieważ ja akurat tylko przechodziłem obok i w środku była jakaś ekipa, nie za bardzo miałem czelność się mocno rozglądać wewnątrz.
Miłego dnia, Piotrek
Szałas jest w stanie bardzo dobrym, ściany uszczelnione, ale piecyka nie wypróbowywałam.
Byłam tam w tym roku w lipcu, ale tylko wstąpiłam na dłuższą chwilę, nie spałam.
Pozdrowienia
Basia |
|
Autor |
przemek p
Użytkownik

Miejscowość: Kace
Data rejestracji: 25.10.07 |
Dodane dnia 25-10-2007 14:05 |
|
|
Ja też tylko na chwilę wszedłem do tej bacówki na Matachowie, bo byli tam Ukraińcy. Z tego typu noclegów to są jeszcze Płyśce i szałas na przeł. między Koniem i Grofą.
A wracając do dzikich gór to Gorgany są rzeczywiście dosyć dzikie, choć ostatnio szlaki wytyczją i kosówkę wycinają wzdłuż szlakow. Z innych dzikich gór to może jeszcze na Bałkanch góry (Czarnogóra, Macedonia, czy Albania)? Ale nie byłem to nie wiem jak to wygląda
pzdr
przemek |
|
Autor |
kowcio
Użytkownik
Data rejestracji: 29.06.07 |
Dodane dnia 25-10-2007 19:12 |
|
|
Durmitor w CZarnogorze ledwie "liznąłem"... był koniec kwietnia, ale ludzi przez cały dzień w górach nie spotkalismy (a trasa byla na ok 10 godzin). Ale bliskość Żabljaka sprawia, ze pewnie nie są to takie całkiem dzikie góry.
Co do Macedonii to pewnie jest dziko. W górach tam nie byłem (chociaż rejony podgórskie troszke poznałem)... ale własnie to góry w MAcedonii typuje na te bardziej dzikie i zamierzam się tam wybrac zeby to sprawdzic osobiście |
|
Autor |
przemek p
Użytkownik

Miejscowość: Kace
Dodane dnia 25-10-2007 20:58 |
|
|
Bardziej chodziło mi o góry Prokletjie na pograniczu Czarnogóry i Albanii.
pzdr
przemek |
|
Autor |
meczko
Użytkownik
Dodane dnia 25-10-2007 23:10 |
|
|
wtrącę swoje 3 grosze: byłem w Durmitorze i jest o wiele mniej dziki od ukraińskich Karpat. W sierpniu ruch spory i infrastruktury turystycznej też więcej. Z wschodnioeuropejskich gór odwiedziłem jeszcze Fagarasz i Retezat w Rumunii oraz Pirin i Riłę w Bułgarii. Dziksze od naszych, ale od ukraińskich Karpat już nie Dopiero Kackar w pln-wsch. Turcji określiłbym jako zdecydowanie mniej "uładzony" od ukr. Karpat - większy, chyba rozleglejszy, jest trochę turystów, ale zero szlaków i schronisk (byłem w 2001 r.), prawie zupełny brak map, ostatnia cywilizacja to wioski w dolinach. A w tym roku trafiłem do wschodniego Tybetu, ale to już zupełnie osobna kategoria |
|
Autor |
BasiaZ
Użytkownik

Dodane dnia 26-10-2007 07:44 |
|
|
Mój mąż był kilkakrotnie w górach wokół Bajkału - a w roku 2006 weszli w małej 5-osobowej grupie na szczyt Munkuł-Sardyk na granicy rosyjsko-mongolskiej.
Jest zachwycony tamtymi górami.
Oprócz tego był kilkanaście razy w Kaukazie, ale to już zupełnie innego typu góry, a ich "dzikość" zależy od rejonu.
W każdym razie rejonem Elbrusa nie jest zachwycony, a doliną Bezingi - owszem.
Pozdrowienia
Basia |
|
Autor |
Krzysztof Buczek
Moderator

Dodane dnia 26-10-2007 14:01 |
|
|
ja mam wstępny plan w styczniu wyjazd do Maroka w Atlas Wielki, może ktoś tam był i ma jakies cenne rady?  |
|
Autor |
meczko
Użytkownik
Dodane dnia 26-10-2007 18:37 |
|
|
Nie chodziłem po Atlasie Wielkim, przejeżdżałem kiedyś w lutym przez przełęcz w tych górach, śnieg był od ok. 2500 m w górę. Nastaw się na łażenie w pełni zimowe. Gdybyś chciał czegoś bardziej lajtowego, to polecam Antyatlas w rejonie Tafraoute - przyjemne skaliste górki do ok. 2400, malownicze wioski, w lutym wszystko kwitnie. Warunki klimatyczne jak wczesną jesienią w Tatrach, tylko szanse na deszcz mniejsze.
Sporo praktycznych informacji znajdziesz na forum travelbit.pl
Na swojej stronie (meczko.blog.onet.pl) wrzuciłem notatki z mojego wyjazdu w lutym 2004, ale już pewnie są częściowo nieaktualne. |
|
Autor |
rupak
Użytkownik

Miejscowość: Rzeszów
Data rejestracji: 28.10.07 |
Dodane dnia 28-10-2007 10:30 |
|
|
Nowa Zelandia, Wyspa Poludniowa - to znacznie bardziej dzikie gory niz jakiekolwiek miejsca w Karpatach. W szczegolnosci Fiordland albo Aspiring National Park - dziewicza przyroda, najpiekniejsze szlaki swiata ... i ludzi jak na lekarstwo, a miejscowosci o populacji kilku do kilkuset mieszkancow. Tylko ... od Polski tak daleko.
Bogdan |
|
Autor |
Krzysztof Buczek
Moderator

Dodane dnia 29-10-2007 18:08 |
|
|
meczko - dziekuje bardzo plan nie jest jeczcze do konca ustalony, ale dziekuje za wszystkie cenne rady zarowno ze strony jak i forum  |
|
Autor |
karolina
Użytkownik
Data rejestracji: 30.10.07 |
Dodane dnia 30-10-2007 19:45 |
|
|
a byl ktos kiedys w szkocji? mozna tam znalezc naprawde dzikie miejsca, opuszczone chaty pasterskie i owce lezace na srodku asfaltowej ulicy - jest to tzw. szkocki korek drogowy:) wydawaloby sie cywilizowany kraj a tu prosze. szkocja jest piekna i dzika. pozdrawiam - milosniczka szkocji |
|
Autor |
BasiaZ
Użytkownik

Dodane dnia 15-11-2007 17:57 |
|
|
Parę zdjęć z dwóch wyjazdów nad Bajkał.
Autorami zdjęć są mój mąż, mój syn i ich koledzy:
http://picasaweb.google.com/basia.zygmanska/GRyWokBajkaU
Pozdrowienia
Basia |
|
Autor |
Jacek Wnuk
Administrator

Dodane dnia 18-11-2007 18:30 |
|
|
Tak przypomniało mi się... Znajomy który będąc dwukrotnie na Syberii i to na samotnych długich wyprawach wybrał się jesienią pierwszy raz w Czarnohorę i stwierdził że klimaty bardzo podobne!
No jedynie na Syberii odległości większe - mówił... |
|
Autor |
krzychu
Użytkownik
Miejscowość: Rymanów/Kraków
Data rejestracji: 24.12.07 |
Dodane dnia 07-05-2008 17:02 |
|
|
Co do dzikości gór w Europie to myślę, że takowe są w Albanii, Macedonii, Kosowie, Bośni i Hercegowinie i w Czarnogórze. W tej ostatniej, to poza Durmitorem w sezonie. Odległość jest barierą to sprawdzania po koleji czy faktycznie tak jest.
Edytowane przez krzychu dnia 07-05-2008 17:06 |
|
Autor |
krzychu
Użytkownik
Miejscowość: Rymanów/Kraków
Data rejestracji: 24.12.07 |
Dodane dnia 07-05-2008 17:09 |
|
|
Poza Bałkanami to pewnie każde góry mają swoje dzikie miejsca, jak już tu było pisane.
Raz byłem w Tatrach ostatniego października, czyli dzień przed świętem "Wszystkich Świętych" i spotkałem w Dolinie Kościeliskiej 2 osoby. Gdybym nic nie wiedział o Tatrach to mógłbym wtedy powiedzieć, że jest prawie dziko, no bo szlaki są, ale ludzi nie ma.
Edytowane przez krzychu dnia 07-05-2008 17:11 |
|
Autor |
buba
Użytkownik
Data rejestracji: 25.03.09 |
Dodane dnia 25-03-2009 10:35 |
|
|
bardziej dzikie od karpat wschodnich wydawaly mi sie gory w polnocnej chorwacji (choc nie chodzilam po nich tylko przejezdzalam samochodem u podnoza, czasem wjezdzajac w boczna doline, czasem wychodzac na niewielki pagorek). Nieslyszalam zeby jacykolwiek turysci tam chodzili, duzym utrudnieniem w wedrowkach jest na pewno totalny brak wody, brak mozliwosci zakupu czegokolwiek w wioskach u podnoza (wioski czesto sa opuszczone) jak i nie zachecają opowiesci miejscowych ze czesc gor jest zaminowana 

Edytowane przez buba dnia 25-03-2009 21:05 |
|