Karpaty Wschodnie - Ukraina, Rumunia - Bieszczady Wschodnie, Gorgany, Czarnohora, Świdowiec, Hryniawy i Czywczyny
Strona główna · Noclegi · Artykuły · Wydarzenia · Fotogaleria · Do pobrania · Linki · ForumWrzesień 05 2010
Zobacz Temat
Karpaty Wschodnie - Ukraina, Rumunia - Bieszczady Wschodnie, Gorgany, Czarnohora, Świdowiec, Hryniawy i Czywczyny | Karpaty Wschodnie | Na szlaku
Autor Proszę o opinię kogoś obytego z rejonem
dh_motyl
Użytkownik

Miejscowość: Lubin
Data rejestracji: 30.07.08
Dodane dnia 27-07-2010 22:42
Bardzo proszę o radę. Rozpisałem poniższą trasę, planujemy przejść ją w cztery dni. Interesuje mnie czy wybrane miejsca noclegów są trafne (czy można tam spokojnie przespać noc, czy jest tam woda, może ktoś spał w ciekawszym miejscu na tej trasie). Czy trasa jest trudna orientacyjnie? Na mapie wyd. Rethenus (2010r.) całość trasy jest oznakowana jako szlak żółty, czy oznakowanie jest dobre?

Trasa:

Wieś Kwasy, Waskul (wieś), Stare Stilo, Połonina Menczul Kwasiwski (1251m), Schr. Markowa Horska Chata, Połonina Drymbaliwka (1716), Połonina Seryliwka (1757m) , Hroby (1871m), Pietros (2020m npm), Kopica (1575m), Przeł. Kakaradza (1544m), Poł. Skopeska nocleg

Poł. Skopeska (1620), Peremczyka, Kaminia (1850m), Howerla (2061m npm), Breskuł (1912), Pożyżewska (1822m), Dancesz (1848m), Turkuł(1935m npm), jeziorko Niesamowite nocleg

Jeziorko Niesamowite, Rembra (2001), Berbenieska (2036m), Munczel (1998), Dzembronia (1878m), Pop Iwan (2022m npm)

Pop Iwan (2028), zejście do Chatki u Kuby
Autor RE: Proszę o opinię kogoś obytego z rejonem
Petefijalkowski
Użytkownik

Miejscowość: Poznań
Data rejestracji: 19.08.07
Dodane dnia 28-07-2010 21:40
Hej Druhu,

jak dla mnie pociągnąłbym drugiego dnia do Jeziora Tomnackiego, wydaje się fajniejsze widokowo a nocując tamże łatwiej się zmobilizować i władować się na Gutin Tomnatka. Łatwiej będzie też wtedy trzeciego dnia zejśc na spokojnie przez Popa do Chaty Kuby.

Trzy dni... Jeżeli jesteście mocno zmobilizowani i traficie na w miarę pogodę to tak. Ale "radziecka nauka" zna przypadki zdobywania w 4 dni Popa Iwana z Dzembroni, kończąc w Szybenem bo to są góry i potrafi tam mooocno padać. Tak tylko wspominam smiley Przy dobrej pogodzie kiedyś zrobiliśmy trasę Dzembronia - Pop - Howerla - Pietros - Jasinia w 2,5dnia w czerwcu wcale nie biegając po górach.

powodzenia.

Ps. ja tam nie wiem czy są szlaki na grani etc...
Autor RE: Proszę o opinię kogoś obytego z rejonem
dh_motyl
Użytkownik

Miejscowość: Lubin
Data rejestracji: 30.07.08
Dodane dnia 09-08-2010 00:39
Dziękuję za podpowiedź. Już wróciłem, trzy dni wystarczyły na przejście zaplanowanej wędrówki. Trzeciego dnia nie spałem jednak na Popie bo jest tam straszny bałagan i problem z wodą do picia - zeszliśmy niżej.

Polecam mapę, o której pisałem powyżej, mijałem wielu turystów z różnymi mapami ale ta biła je wszystkie na głowę.
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch: 800
Ostatnio dołączył: wookasch
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
Czarnohora , Chatk...
Gorgany we wrześniu
Bieszczady Wschodnie