Autor |
Pop Iwan - adaptacja ruin polskiego obserwatorium PIM na górze Pop Iwan w Czarnohorze |
Ja*****sz
Użytkownik
Data rejestracji: 05.09.10 |
Dodane dnia 24-09-2013 14:16 |
|
|
Do września 1939 roku ... polskiego Obserwatorium Astronomiczno-Meteorologicznego im. Józefa Piłsudskiego na górze Pop Iwan.
W gmachu na Pop Iwanie mają znajdować się pomieszczenia mieszkalne dla odbywających praktyki studentów; astronomii, biologii czy botaniki - oraz wysokogórskie schronisko akademickie. Zamierza się w również ulokować w obiekcie sale dydaktyczne dla studentów z Polski i Ukrainy, a także z innych zainteresowanych państw.
Ponownie urządzone będzie obserwatorium meteorologiczne.
Ochronę obiektu sprawować będzie ukraińska służba górska wspólnie z ukraińską służbą leśną, dla których również przewidziane są pomieszczenia służbowe w rekonstruowanym obserwatorium.
To zamierzenia, tylko na ile realne.
Finansowanie prac porządkowych i przygotowawczych zapewnia polskie Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego a w przyszłości projektodawcy liczą na granty [około 2 miliony $] w ramach programu współpracy transgranicznej Unii Europejskiej.
Użytkowanie odbudowanego Obserwatorium planuje się rozpocząć w sierpniu 2015 roku.
Pozostaje tylko kwestia ponoszenia kosztów bieżących utrzymania obiektu - z pewnością niebagatelnych - przy tak ogromnym zasiedleniu.
W latach 1938 - 1939 pracowało w obserwatorium kilkanaście osób.
I prozaiczna rzecz - wodę dla pracujących [gdy brakowało deszczówki - trzeba było donosić z odległego 6 i pół kilometra źródła, a w zimie topiło ze śniegu.
A co z ochroną przyrody Czarnohory ... podobno jest i będzie zapewniona.
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 29-09-2017 20:33 |
|
Autor |
RE: Co z "Białym Słoniem" - jak na razie wiadomo, że ... |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 24-09-2013 16:36 |
|
|
Jeszcze dodam, że oświetlenie odrestaurowanego budynku byłego obserwatorium mają zapewnić elektrownie wiatrowe, będą także instalowane panele słoneczne.
Jakoś nie ma informacji o ogrzewaniu, i gospodarce wodno-ściekowej.
A na marginesie zagospodarowania wieży obserwatorium astronomicznego poprzez urządzenia turystycznego schroniska akademickiego.
Czy nie równie wartościowym historycznie wspólnym przedsięwzięciem byłoby odbudowanie schroniska Sekcji Narciarskiej A. Z. S. w Warszawie na przełęczy łączącej Smotreć z Popem Iwanem w Czarnohorze.
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 09-11-2013 10:36 |
|
Autor |
lu*****sz
Użytkownik
Data rejestracji: 11.08.07 |
Dodane dnia 25-09-2013 04:56 |
|
|
Wydatkowanie kasy na "odbudowę" to jedno ,ale ponoszenie bieżących kosztów i to przez wiele lat,to jest wyzwanie.Koszt dowozu opału-bo panele i wiatraki nie ogrzeją tego bunkra,wywóz elementów oczyszczalni z kontenerem głównym...przepraszam czym i po czym jak drogi nie ma. Przypomne tutaj może niektórym,że do wywozu elementów oczyszczalni do jednej z chatek studenckich położonych na granicy parku planowano wybudować i utwardzić 4metrową drogę dowozową długości kilku kilometrów,a poletka piasku filtracyjnego poniżej oczyszczalni miały zawierać po kilkadziesiąt ton wymienianego co kilka lat piachu i to dla przewidywanego ruchu turystycznego do 1000osób rocznie! |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 25-09-2013 20:25 |
|
|
Już pierwsze informacje w prasie 1935 roku o planach zbudowania obserwatorium Państwowego Instytutu Meteorologicznego na szczycie Pop Iwan w Czarnohorze spotykają się z krytycznymi opiniami górskich turystów narciarskich i pieszych.
Zniszczenie pierwotności szczytu Pop Iwan - wybitnej indywidualności górskiej, jak malowniczo to określono - to zniszczenie turystycznych wartości Czarnohory.
Obiekt tego przeznaczenia nie wnosi niczego dodatkowego w użyteczności dla turystyki - tu jakoś nasuwa się skojarzenie ze Śnieżnymi Kotłami w Karkonoszach - ponieważ już otwarto pod Popem Iwanem schronisko Sekcji Narciarskiej A. Z. S. w Warszawie, a tymczasem inne obszary Czarnohory są nie zagospodarowane.
Wskazywano na inne miejsce budowy obserwatorium, na szczyt Brebenieskul mający ten walor, że jest tam znacznie łatwiejsze w wodę, której brak jest na Popie Iwanie.
Brebenieskul jest położony bliżej stacji kolejowej w Worochcie, co zmniejsza koszty i uciążliwości transportu zaopatrzenia dla obsady obserwatorium.
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 09-03-2014 06:44 |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 06-10-2013 13:11 |
|
|
Na spotkaniu w Sejmie RP w dniu 8 listopada 2012 roku w sprawie odbudowy i rewitalizacji dawnego Obserwatorium Astronomiczno-Meteorologicznego im. Józefa Piłsudskiego na górze Pop Iwan w zachodniej Ukrainie padało określenie, iż jest to unikalny przykład dziedzictwa kulturowego i naukowego Polski z okresu 20-lecia międzywojennego.
Naukowe tak, ale takie znaczenie kulturowe[sic] to raczej szukanie uzasadnień tak na "siłę".
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 06-10-2013 13:12 |
|
Autor |
Gr*****yf
Użytkownik
Data rejestracji: 15.02.08 |
Dodane dnia 07-10-2013 08:36 |
|
|
Razem z kumplem miałem tam zajrzeć w tym tygodniu ale ze względu na skrajne arktyczne warunki pogodowe odpuściliśmy sobie Charnohorę i przejście zakończyliśmy na Świdowcu.
Biały Słoń miał być kulminacją naszego wypadu, ale co się odwlecze to nie uciecze. |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 07-10-2013 19:14 |
|
|
Gryf napisał/a: ze względu na skrajne arktyczne warunki pogodowe odpuściliśmy sobie Charnohorę i przejście zakończyliśmy na Świdowcu.
Biały Słoń miał być kulminacją naszego wypadu, ale co się odwlecze to nie uciecze.
Jak w takich warunkach będzie wyglądała zamierzona działalność dydaktyczna przyszłej placówki.
Czyżby znano to miejsce tylko z letniej pory.
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 09-10-2013 14:13 |
|
|
Kończąc spotkanie 8 listopada 2012 w Sejmie, wicemarszałek Sejmu Cezary Grabarczyk, zapraszał uczestników tej konsultacji argumentów zwolenników i wątpiących w idee rewitalizacji tego obiektu na Pop Iwanie - w spotkaniu uczestniczył przedstawiciel towarzystwa Karpackiego - na ponowne spotkanie najpóźniej za rok.
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 09-10-2013 20:56 |
|
|
Jest tez na forum wcześniejszy, sprzed dwóch lat, wątek w tym temacie - "Odbudują obserwatorium?"
http://www.karpatywschodnie.pl/forum/viewthread.php?forum_id=14&thread_id=568
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 16-10-2013 11:32 |
|
|
Dotowanie przez Min. Kultury i Dziedzictwa Narodowego może tworzyć wątpliwości w zestawieniu z prywatyzacją PKL SA, a szczególnie kolejki na Kasprowy i tej na Gubałówkę.
Tu nie zabierano głosu, a są to obiekty zdecydowanie unikalne i uznawane za dziedzictwo kulturowe i techniczne Polski z okresu 20-lecia międzywojennego.
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 16-10-2013 11:35 |
|
|
Janusz napisał/a:
Kończąc spotkanie 8 listopada 2012 w Sejmie, wicemarszałek Sejmu Cezary Grabarczyk, zapraszał uczestników tej konsultacji argumentów zwolenników i wątpiących w idee rewitalizacji tego obiektu na Pop Iwanie - w spotkaniu uczestniczył przedstawiciel towarzystwa Karpackiego - na ponowne spotkanie najpóźniej za rok.
Jak na razie, na stronie Sejmu RP o spotkaniu brak informacji.
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 20-10-2013 20:54 |
|
|
Czyż ten Czarnohorski temat rewitalizacji obserwatorium ... jest tak mało istotny dla karpackich.
Janusz |
|
Autor |
da*****da
Użytkownik

Data rejestracji: 24.03.08 |
Dodane dnia 21-10-2013 12:17 |
|
|
Nie, tak mało istotny nie jest. Jesli ktos tam byl teraz, to wie, ze roboty stanely w miejscu. Dobrze, ze ruina jest przykryta dachem, bo spowolni to jej dalsza destrukcje. I tylko gleboka prosba do Rodakow lub Braci Ukraincow (szczegolnie tych na czeskich numerach), ktorzy tam wjezdzaja terenowkami, coby zabrali w dol chociaz troche smieci zdeponowanych wewnatrz w specjalnych workach...
Tako rzecze Milo Nevrly: Kiedy mam namiot, to jestem milionerem. Dojdę dokąd mi się spodoba. Rozwinę zielony pałacyk... [tłum. na język polski: Milan Klimanek] |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 24-10-2013 11:19 |
|
|
da - a co słychać na:
- budowie nowego budynku Polsko-Ukraińskiego Domu Spotkań Młodzieży Akademickiej w Mikuliczynie.
- odbudowie domu Stanisława Vincenza w Bystrzu.
Moim zdaniem, to od odbudowy domu Vicenza i nowego budynku w Mikuliczynie trzeba zacząć.
Janusz |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 24-10-2013 11:23 |
|
|
Towarzystwo Karpackie przedstawiło rok temu na spotkaniu w Sejmie, tak uważam, konkretne zagrożenie dla przyrody Czarnohory - jakoś o zapowiadanym spotkaniu w tym roku nic nie słychać na portalu www.sejm.gov.pl
Janusz |
|
Autor |
da*****da
Użytkownik

Dodane dnia 24-10-2013 18:57 |
|
|
Janusz napisał/a:
- budowie nowego budynku Polsko-Ukraińskiego Domu Spotkań Młodzieży Akademickiej w Mikuliczynie.
- odbudowie domu Stanisława Vincenza w Bystrzu.
Moim zdaniem, to od odbudowy domu Vicenza i nowego budynku w Mikuliczynie trzeba zacząć.
Janusz, przeciez to sa kompletne mzonki. Kto by mial na to lozyc pieniadze? Towarzystwo Karpackie? Przeciez to typowa 'kanapowa' organizacja, ktora - oprocz krzyza zbudowanego i postawionego rekami Ukraincow (ciekawe czy Im w ogole zwrocila koszty) - nie jest w stanie finansowac czegokolwiek, ze o zdolnosci kredytowej nie wspomne. A moze polski rzad? A czym przy okazji zalatalby dziure budzetowa? Przeciez oszczedza nawet na kulturze i edukacji. Nawet bidnych belfrow zwalniaja pod pretekstem zmian w programach nauczania (czytaj obnizki liczby godzin) i nizu demokratycznego (zamiast zmniejszyc liczbe dzieciakow w klasach, zwiekszajac tym samym jakosc ksztalcenia). A kto eksmituje mieszkancow i wyburzy dom na dzialce z figura Matki Boskiej Patronki Polskiej Mlodziezy Akademickiej w Mikuliczynie? Moze rzad ukrainski? Trzeba zaczac od zerwania szengenskiego druta, czyli od... siebie, Panie Dzieju. |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 25-10-2013 12:09 |
|
|
Dlaczego mrzonki, projekt jest poważnie werbalnie zaawansowany i ma polityczne poparcie;
http://www.duszki.pl/kgal/artykuly/2012_02_28/KG_4_152_sredni.pdf
Kilka dni temu w karpackim uzdrowisku Jaremcze odbyło się kolejne spotkanie poświęcone realizacji wspólnego, polsko-ukraińskiego projektu utworzenia centrum spotkań młodzieży akademickiej Polski i Ukrainy.
Wpisany do tzw. mapy drogowej prezydentów Ukrainy i Polski na lata 2011 - 2013, ...
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 25-10-2013 15:31 |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 25-10-2013 15:35 |
|
|
Dodam, iż właśnie w Mikuliczynie urodził się Władysław Midowicz (1907-1993) którego osoba jest ściśle związana z Białym słoniem.
To pierwszy - i jedyny - kierownik Obserwatorium Astronomiczno-Meteorologicznego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego na Popie Iwanie w Czarnohorze.
Członek Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego od 1924 roku do września 1939.
Honorowy Członek Polskiego Towarzystwa Turystyczno Krajoznawczego od 1985 r.
Janusz
Edytowane przez Ja*****sz dnia 25-10-2013 15:40 |
|
Autor |
da*****da
Użytkownik

Dodane dnia 25-10-2013 18:18 |
|
|
Janusz napisał/a:
Dlaczego mrzonki, projekt jest poważnie werbalnie zaawansowany i ma polityczne poparcie;
;-) Powaznie werbalnie (super tekst!!) zaawansowany, to on byl w lutym 2012 r. (o polityce wolalbym sie nie wypowiadac). Teraz jedynie my cos w tej sprawie werbalizujemy i to tak zupelnie na luzie oraz bez nadziei na cokolwiek.
A co do samego Midowicza... To zaiste byl on zaangazowanym dzialaczem PTT, gdy opuszczal w nieslawie Markowe Szczawiny z kolosalnymi dlugami. A powaznie werbalnie zaawansowany byl - przykladowo - w osobista koncepcje konwencji turystycznej polsko-rumunskiej, ktora tuz przed objeciem 'Bialego slonia' (a moze wlasnie po to, zeby go objac) przeslal do odnosnego ministerstwa. Jak swiadcza zachowane w PAN w Warszawie (w Palacu Staszica) archiwalia po Orlowiczu, w koncepcji Midowicza jedynie sluszna organizacja z polskiej strony realizujaca konwencja mial byc PZN (jak najliczniejsze polskie stowarzyszenie - o PTT nie ma tam ani slowa), a ze strony rumunskiej Turing-Clubul Romaniei.
Tako rzecze Milo Nevrly: Kiedy mam namiot, to jestem milionerem. Dojdę dokąd mi się spodoba. Rozwinę zielony pałacyk... [tłum. na język polski: Milan Klimanek] |
|
Autor |
Ja*****sz
Użytkownik
Dodane dnia 25-10-2013 20:50 |
|
|
da napisał/a:Janusz napisał/a:Dlaczego mrzonki, projekt jest poważnie werbalnie zaawansowany i ma polityczne poparcie; ;-) Powaznie werbalnie (super tekst!!) zaawansowany, to on byl w lutym 2012 r. (o polityce wolalbym sie nie wypowiadac). Teraz jedynie my cos w tej sprawie werbalizujemy i to tak zupelnie na luzie oraz bez nadziei na cokolwiek.
świetnie odczytałeś to werbalne zaawansowanie
Szukając informacji o poselskich interpelacjach w sprawie prywatyzacji zakopiańskiej PKL, na portalu Sejmu RP trafiłem na transmisję tego spotkania o którym już wcześniej wspomniałem.
Tak poważnie mówiono "W Sejmie o odbudowie dawnego obserwatorium na Ukrainie"
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/komunikat.xsp?documentId=1C5E3F457128D18BC1257AAF005D4C6C
Janusz |
|